Spring naar navigatie Spring naar inhoud

En Jij

Tijd voor jezelf?! 

Bestaat jouw leven vooral uit dingen die moeten?

Even lekker op de bank hangen en je favoriete serie kijken. De slappe lach krijgen met een vriend of vriendin. Een potje voetballen met je broertje: tijd om iets leuks voor jezelf te doen hebben we allemaal nodig. Net zo hard als zuurstof, voldoende slaap en gezond eten.

Wanneer je te weinig leuke en ontspannende dingen doet, word je chagrijnig, moe en gestrest. Je leven bestaat dan vooral uit dingen die moeten, bijvoorbeeld school en huiswerk. En dingen die je voor een ander doet. Zoals thuis je moeder helpen met het huishouden of je broertje ophalen als hij bij een vriendje heeft gespeeld.

Laatst zei ze dat ik best wel eens met vrienden af mag spreken

Marvin, 14 jaar, houdt altijd rekening met de buien van zijn moeder

'Al zo lang als ik me kan herinneren heeft mama soms van die buien! Dan hangt ze op de bank en heeft ze nergens zin in. En wordt ze heel snel kwaad. Je weet nooit wanneer zo'n bui komt opzetten. Echt, ik hoef maar mijn jas te laten slingeren of de deur nét iets te hard dicht te laten vallen, of ze is al woest! Lees verder

Heb jij genoeg tijd voor jezelf?

Kan jij nee zeggen?

Een ander helpen doe je gewoon. Je vader is ziek en jouw hulp thuis is hard nodig. Dan kan je toch geen nee zeggen als je moeder vraagt of jij even de afwas wilt doen? Of als je zusje verdrietig is, dan troost je haar toch? Dat is toch normaal?
Zeker, voor elkaar zorgen en elkaar helpen hoort erbij in een gezin. Dat doe je omdat je om elkaar geeft.

Te weinig tijd voor jezelf?

Maar als je je huiswerk niet afkrijgt omdat je zoveel in het huishouden moet doen… Of als je geen tijd meer hebt voor vrienden, omdat je je moeder niet alleen durft te laten?
Dan blijft te weinig tijd over voor jezelf.

Is er in jouw leven evenwicht tussen wat je doet voor een ander en wat je doet voor jezelf?

tips van andere jongeren -  jessica

Zet jezelf op de eerste plek

Jessica, 23
Ik vond 'tijd voor mezelf' altijd een extraatje. Luxe eigenlijk. Dat kwam er dus niet veel van, steeds liet ik anderen voorgaan. Altijd maar was ik aan het regelen en het rennen. Tot ik me zo moe en ongelukkig voelde, dat het helemaal niet meer ging. Zo kwam ik er achter dat je tijd voor jezelf écht nodig hebt! Gewoon net zoals gezond eten, genoeg beweging en slaap. Dus zet jezelf op de eerste plek. Want als je goed voor jezelf zorgt, kun je het zorgen voor anderen ook beter volhouden.

TIPS VAN ANDERE JONGEREN -  RYAN

Kruis in je agenda

Ryan, 18: Heb jij het ook altijd zo druk? Elke dag stampvol: school, huiswerk, je broertjes brengen en halen, vrienden, met je moeder naar de dokter, altijd is er wel wat… Deze tip die ik kreeg, is misschien ook wat voor jou! Pak je agenda. Kies een middag (ochtend of avond mag natuurlijk ook) en zet er een kruis neer. Vraagt nu iemand of je ergens mee kunt helpen, dan kan het even niet. En je hoeft geen smoesje te bedenken. Want je hebt al een afspraak. Met jezelf. Het was best even wennen, maar bij mij werkt het!

TIPS VAN ANDERE JONGEREN -  LAURA

Me-time

Laura, 19: Me-time, dat is echt is mijn ding. Natuurlijk moet je van alles gewoon wel doen! Hoe maak je daar dan me-time van? Voor mij zit dat in van die kleine momentjes. Wat langer onder de douche staan. In de pauze een blokje om. Bij het was opvouwen een leuke cd opzetten. Een ander rondje lopen met de hond. Genieten van kleine dingen. Even fijne rustmomentjes voor mijzelf. Let er maar eens op, dan ontdek jij vast ook van die momenten. Je zult zien dat het verschil maakt!