Spring naar navigatie Spring naar inhoud

over ons

Wie zijn wij?

INFORMATIE VOOR OUDERS

Ziekte in het gezin brengt onzekerheid en spanning met zich mee, ook voor de kinderen. Daarom hebben Indigo en GGZ Drenthe deze website samen met anderen gemaakt. De website is bedoeld als steuntje in de rug voor jongeren die een vader, moeder, broer of zus hebben met ernstige of langdurige lichamelijke ziekte of beperking, of met een psychisch- of verslavingsprobleem.

TIPS VOOR OUDERS

1. Vertel uw kind wat er aan de hand is
Kinderen voelen het haarfijn aan als het niet goed gaat me u, uw partner of één van uw andere kinderen. Het is altijd het beste als uw kind van u hoort wat er aan de hand is. Ook hebben kinderen vaak (onuitgesproken) vragen over het omgaan met hun zieke gezinslid.

2. Laat merken dat uw kind nergens schuld aan heeft
Veel kinderen denken dat zij schuldig zijn aan de problemen van hun vader, moeder, broer of zus. Vaak gebeurt dit omdat ze niet snappen wat er precies aan de hand is. Vertel hen duidelijk dat zij er niets aan kunnen doen!


informatie voor verwijzers

Ziekte in het gezin brengt onzekerheid en spanning met zich mee, ook voor de kinderen. Uit studies is gebleken dat zulke kinderen een grote kans hebben (later) zelf problemen te ontwikkelen.

Daarom hebben Indigo en GGZ Drenthe, samen met anderen, deze website gemaakt. Het is een steuntje in de rug voor jongeren die een vader, moeder, broer of zus hebben met lichamelijke, psychische of verslavingsproblemen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen minder risico lopen als zij:

  • weten wat er met hun zieke familielid aan de hand is;
  • er over mogen praten;
  • een goede relatie hebben met één of beide ouders;
  • steun krijgen van belangrijke volwassenen en kinderen;
  • hun eigen activiteiten houden - zoals sporten, uitgaan, school en omgaan met vrienden;
  • zelfredzaam zijn.

MAAK OUDERS EN JONGEREN ATTENT OP DEZE SITE

Mogelijk ontmoet u jongeren die iets aan survivalkid.nl kunnen hebben. Maakt u hen dan attent op deze site.

Ook voor ouders kan het een grote opluchting zijn als hun kinderen ondersteuning wordt geboden. Erkenning en herkenning kunnen de omgang in het gezin makkelijker maken.